KOST

KOST

MED STÖD FRÅN KOSTEXPERTEN HENRIK ENNART

KOST VID STRESS

NÄRINGSRIK OCH BALANSERAD KOST BLIR EXTRA VIKTIG

Att ha en balanserad kost är viktigt för alla människor, men särskilt viktig är den när du är sjuk. Du behöver få i dig rätt näring och undvika det som belastar din redan utmattade och stressade kropp ytterligare.


För att få svar på frågor om vad du bör tänka på när det gäller din kost har jag intervjuat kostexperten Henrik Ennart. Henrik Ennart är vetenskapsjournalist och en av författarna till bland annat boken ”Happy Food - om hur mat och lycka

hänger ihop”.

STRESS OCH REGELBUNDENHET

När din kropp utsätts för långvarig stress bryts bakterierna i din tarmflora sakta ner och de skadliga bakterierna ökar. Detta sägs kunna leda till att du får ångest, depression och blir sjuk. För att ta hand om din tarmflora behöver du stressa mindre.


När du drabbats av utmattningssyndrom är det extra viktigt att du tänker på att äta regelbundet, dels för att du behöver regelbunden energi men också då din dygnsrytm mår bra av det. Äter du regelbundet minskar riskerna för blodsockerfall som ofta leder till att du vill ha snabb energi och gör sämre val när det gäller din kost. Även tarmbakterierna gillar regelbundenhet.

NÖTTER OCH FRÖN

Nötter och frön innehåller fleromättade fettsyror, B-vitaminer samt tryptofan som är en utgångsämne vid kroppens tillverkning av serotonin. Serotonin är ett hormon som gör dig lugn och glad. Lider du av depression eller ångest har du låga värden av serotonin.


Ett exempel på en bra nöt är paranötter som innehåller bland annat selen, magnesium och zink. Dessa ämnen är särskilt bra om du får i dig då din kropp är stressad.

DET ÄR BRA OM DU KAN UNDVIKA

SOCKER

Det är vanligt att du har ett större sötsug när du är sjuk med utmattningssyndrom. Kroppen är trött och skriker efter snabb energi. Du blir därför sugen på snabba kolhydrater och socker. Detta blir en ond cirkel då den typ av mat belastar kroppen och gör dig ännu tröttare.

Socker sägs stressa kroppen och innehåller endast lite näring. När du har en trött och stressad kropp är det viktigt att du inte påfrestar den ytterligare utan ger kroppen bra energi.

Sackaros är det socker som används för sötning av livsmedel. Sockret saknar vitaminer, mineralämnen och kostfibrer. Den ger endast energi och består av glukos samt fruktos.


Glukos behövs för hjärnans funktion men då stärkelsen kan brytas ner till glukos i kroppen genom kolhydrater som exempelvis potatis finns det ingen anledning till att äta tillsatt socker.

När du äter socker stiger dina blodsockernivåer i blodet väldigt snabbt vilket ger dig en energikick. Kroppen svarar då genom att utsöndra insulin som sänker blodsockernivåerna. Du får då lägre blodsockernivåer än vad du hade innan du åt sockret och du blir ännu tröttare.

Väljer du att istället äta långsamma kolhydrater behöver inte ditt blodsocker och insulin påverkas lika mycket. Du håller då en jämnare blodsockernivå vilket gör din energinivå mer stabil och du bli mätt längre tid.

BOKEN STRESSFRID

I boken Stressfrid finns ett helt kapitel om kost där kostexperten Henrik Ennart ger sina bästa kosttips..

KOSTTILLSKOTT

FÖR DIG SOM ÄR STRESSAD

​Precis som det är viktigt med rätt och bra näring i kosten kan det vara bra att stötta kroppen med bra kosttillskott. Här har vi samlat tips på bra kosttillskott för dig som är stressad eller sjuk med utmattningssyndrom.

ANDRA HAR OCKSÅ LÄST...

KOSTTILLSKOTT TILL EN

STRESSAD KROPP

VAD SÄGER FORSKNINGEN

OM UMS?

UTMATTNINGSEXPERTENS TIPS

FÖR LYCKAD REHABILITERING

ANDNINGSÖVNING FÖR ATT

DÄMPA DIN ÅNGEST

SÅ LYCKAS DU UPPNÅ

DJUPSÖMN

DEPRESSION KAN BERO PÅ

PROBLEM MED SKÖLDKÖRTEL