KOSTTILLSKOTT

KOSTTILLSKOTT

FÖR DIG SOM DRABBATS AV UTMATTNINGSSYNDROM


KOSTTILLSKOTT

När kroppen på grund av långvarig stress är ur balans kan det vara bra att stötta kroppen med kosttillskott. Här har vi samlat kosttillskott som kan vara bra för dig som är sjuk med utmattningssyndrom.

VITAMINER OCH ANTIOXIDANTER

Vi behöver vitaminer för att må bra. De behövs endast i en liten mängd men de är livsnödvändiga eftersom vi inte själva kan tillverka de flesta av dem. 


Det finns 13 livsnödvändiga vitaminer som kan delas upp i fettlösliga och vattenlösliga vitaminer. A-, D-, E- och K-vitamin är de fettlösliga vitaminerna och vitamin B6, vitamin B12, C-vitamin, biotin, folat, niacin, pantotensyra, riboflavin och tiamin är de vattenlösliga vitaminerna.

Källa Livsmedelsverket. 

MAGNESIUM


Stress tycks påverka kroppens upptag av magnesium och det kan därför finnas ett samband mellan låg magnesiumnivå i kroppen och stress. Därför rekommenderas många som drabbas av utmattningssyndrom att se över sina magnesiumvärden.


ASHWAGANDHA


Örten anses vara den allmänt stärkande och balanserande och sägs bibehålla mentalt samt fysiskt välbefinnande i perioder av stress.B-VITAMIN


B-vitamin behövs för flera funktioner i kroppen. Det behövs bland annat för att kroppens ämnesomsättning, immunförsvar, nervsystem och celldelning ska fungera normalt. Även hud, hår och naglar är beroende av B-vitaminer.

BINJUREPULVER


Binjurepulver bidrar till att stärka och normalisera binjurefunktionen. På så sätt stärker den kroppens motståndskraft mot stress.C-VITAMIN


Vitamin C kallas också för askorbinsyra och har som huvudfunktion att fungera som ett koenzym (hjälpmedel) i kroppens produktion av kollagen. 


Vitaminet är också en antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress, är bra för immunförsvaret och nödvändigt för att bibehålla din energinivå

KROM


När kroppen är trött skriker hjärnan efter snabba kolhydrater och socker. För att dämpa detta sötsug kan krom hjälpa.